“Een bijzonder warm en tegelijk helder timbre, kenmerkt mijn alt/ mezzosopraanstem”

Mijn naam is Annemieke van der Ploeg en mijn stemtype is een alt/ mezzosopraan. Tijdens mijn pianostudie aan het Conservatorium en de opleiding lerares basisonderwijs ontdekte ik mijn talent en liefde voor het zingen. Na afronden van de PABO vervolgde ik mijn opleiding tot klassieke zangeres aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ik kreeg zanglessen van Wout oosterkamp, Sasja Hunnego, Jan en Gerda van Zelm.

Ik volgde lessen en masterclasses bij Jard van Nes tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival te Schiermonnikoog (2005), Miranda van Kralingen tijdens het Orlandofestival te Kerkrade (2002), Michael Chance (2001), de Roemeense operazanger Nica Constantin (2011),  Marco Beasly (2013) en Margreet Honig.

Verschillende opleidingen en cursussen heb ik gevolgd in “Acting, Singing en Dancing” zowel in België, Duitsland en Nederland. Vanaf 1993 tot op heden volg ik wekelijks klassiek ballet en heb veel ervaring in moderne dans en Spaanse Flamenco.

Momenteel volg ik zanglessen bij Hanneke de Wit, Annette Markert (Dld) en krijg ademlessen van Paul Triepels.

Ik ben sinds 2017 vast verbonden aan het Operakoor te Plauen/ Zwickau (Dld) en sinds 2003 werk ik als freelancer bij het Nederlands Kamerkoor te Utrecht. Ook was ik als freelancer verbonden bij Nationale Opera&Ballet te Amsterdam, en het Groot Omroepkoor te Hilversum.
In 2011 heb ik mijn eigen Barokensemble “La Squadra” opgericht, bestaande uit organist Jochem Schuurman en barokcelliste Marit Broekroelofs. We spelen barokmuziek uit verschillende landen en we treden in binnen- en buitenland op.


Barok
In het Barokrepertoire soleerde ik o.a. in het “Weihnachtsoratorium” (Plauen Dld december 2018) en diverse cantates van Bach:

      Bachcantate-BWV-35

In 2018/ 2019 zong ik de solorol als “Ninfa” in “Orfeo” van Monteverdi bij het Operatheater in Plauen/ Zwickau (Dld).

Soleerde in het “Membra Jesu Nostri” van Buxtehude; “Stabat Mater” van Pergolesi en D.Scarlatti en in het “Magnificat en Gloria” van Vivaldi met dirigenten als Jan-Willem de Vriend, Louis Buskens, Klaas Stok en Jelke Hamersma.

In 2011 heb ik mijn eigen Barokensemble “La Squadra” opgericht, waarmee we in binnen- en buitenland optreden. Zie voor informatie op pagina “La Squadra”

In maart/ april 2012 nam ik als ensemblelid van het Nederlands Kamerkoor deel aan een tournee door Europa met de Johannes Passion van Bach o.l.v. Christoph Prégardien.


Klassiek
In het klassiek repertoire heb ik de alt/ mezzopartij gezongen in “Die Krönungsmesse en Missa Brevis in D Minor” van Mozart, “Ariadne auf Naxos” van Haydn en de “Mis in C” van Beethoven.


Oratorium
Ik was soliste in oratoria van onder anderen het “Weihnachtsoratorium” van Bach, Mendelssohn de “Elias” en de “Oratorio de Noël” van Saint-Saëns.


Opera
Mijn operarepertoire omvat onder meer rollen zoals; “Ninfa” in “Orfeo” van Monteverdi; “Soeur’ in “Dialoques des Carmélites” van Poulenc; “Carmen” naar de gelijknamige opera van Bizet; “Hänsel” in Hänsel und Gretel van Humperdinck, “Macheath” van Weills ’ Dreigroschenoper, “La Chatte” uit L’Enfant et les Sortilèges van Ravel, “La Zia Principessa” uit Suor Angelica van Puccini, “Ida” uit Die Fledermaus van Strauss, en de 3e Dame en 2e Knabe uit Die Zauberflöte van Mozart.


Hedendaags
Ik heb meegewerkt als ensemblelid aan “Clocks and Clouds” van Ligeti met het Nederlands Kamerkoor en Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. George Benjamin en aan de uitvoering “The Desert Music” van Steve Reich o.l.v. Reinbert de Leeuw en Steve Reich tijdens het Steve Reich Festival te Den Haag 2003.


Musical

Ik zong/ speelde de rol van Mme Renaud in “La Cage aux Folles” van Jerry Herman bij het Operatheater in Plauen/ Zwickau (Dld)